Ha ilyen EDÉNYE van, AZONNAL dobja ki! RÁKOT OKOZ!


Már régóta ismert, hogy bizonyos műanyag termékek olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek rákkeltőek, hormonrendszert zavarhatnak meg, károsíthatják a májat, vagy asztmás megbetegedéseket okozhatnak. Ennek ellenére gyakran használjuk ezeket ételeink és italaink tárolására, sőt, melegítésére is. Fontos megjegyezni, hogy nem minden műanyag edény veszélyes: sok terméken megtalálható egy háromszögbe rajzolt szám, amely segít meghatározni, hogy az adott tárgy mennyire ártalmas az egészségünkre. EZT A SZÁMOT KELL ELLENŐRIZNIE: A típusokat hét csoportba sorolják. Van, amelyeket újrahasznosíthatjuk, másokat nem, és akad olyan, amelyet biztonsággal használhatunk többször is. De van olyan is, amelyet egyszer sem érdemes élelmiszerek közelében alkalmazni. MUTATJUK MIT ÉS HOL KELL ELLENŐRIZNI:
1: ezt a számot látjuk például a PET-palackokon. Ezeket nem javasolt újratölteni és újrahasználni, ugyanis sérülés és hő hatására káros anyagok oldódhatnak ki belőlük, amelyek veszélyeztetik egészségünket.
2, 4, 5: ezek polietilén- és polipropilén-termékek, amelyek biztonságosan használhatóak még élelmiszerek közelében, a konyhában is.
3: ez a PVC, amelynek alkalmazását már betiltották Európában például gyerekjátékok készítéséhez, viszont palackokhoz, különböző háztartási termékekhez még használják. Érdemes kerülni, ugyanis ismert rákkeltő és hormonháztartást befolyásoló hatása is van.
6: PS, polisztirol, amellyel szintén találkozhatunk a konyhában, például a habszivacstálcákban. Szintén kerülhet belőle káros anyag a szervezetünkbe, ezért jobb, ha kerüljük.
7: az other avagy egyéb műanyagok kerülnek ebbe a csoportba. Mivel a BPA-termékeket is ebbe a kategóriába sorolják, ilyen besorolású műanyag ne érintkezzen inkább élelmiszerrel. Az egészségre káros műanyagok közé tartoznak a 3-as, 6-os, 7-es jelzésűek, valamint az 1-es típusúak, ha ismételten használjuk őket. Kisgyermekes családokban nem csak a konyhában, hanem a gyerekszobában is érdemes átvizsgálni a játékokat, és eltávolítani azokat, amelyeket a gyerekek a szájukba vehetnek. Ezeknek az anyagoknak az egészségre gyakorolt veszélye abban rejlik, hogy nem azonnal és látványosan, hanem lassan, folyamatosan okoznak káros hatásokat, amelyek csak hosszú idő elteltével jelentkezhetnek.

AKTUÁLIS:

Főoldal