Most lett biztos: Ez vár a magyar nyugdíjasokra novemberben


Az idei ősz sajnos nem hoz megnyugvást a magyar nyugdíjasok számára. Bár sokan reménykedtek a szokásos év végi nyugdíjemelésben és nyugdíjprémiumban, a friss gazdasági adatok alapján egyértelművé vált, hogy mindkét juttatás elmarad. Ráadásul a magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatos legfrissebb statisztikák aggasztó képet festenek a jövőről. A Pénzcentrum információi szerint 2024 őszén nem várható évközi nyugdíjemelés, mivel az infláció alacsonyabb, mint amennyit a kormány év elején előrejelzett. Januárban ugyan 6%-os nyugdíjemelést hajtottak végre, de az azóta bekövetkezett inflációs adatok, amelyeket 3,7%-ra becsülnek az első nyolc hónapra, nem indokolják a további korrekciót. Így idén elmarad a megszokott novemberi nyugdíjemelés, ami az utóbbi években a nyugdíjasok számára plusz bevételt jelentett az infláció kompenzálására.
Ez azért különösen fájdalmas, mert a nyugdíjak növekedése sokak számára jelentős támogatásként szolgált az év végi időszakban. A kormány azonban úgy véli, az idei évre tervezett inflációhoz képest a januári emelés elegendő volt, így nincs szükség újabb korrekcióra. Nemcsak a nyugdíjemelés marad el, hanem a nyugdíjprémium is, ami szintén komoly bevételi forrás szokott lenni a nyugdíjasok számára. Ennek oka az, hogy a GDP-növekedés várhatóan nem fogja elérni a 3,5%-os küszöböt, ami szükséges lenne a prémium kifizetéséhez. Ez az előrejelzés már korábban felröppent, és mostanra szinte biztosnak látszik: a gazdasági növekedés elmaradása miatt idén novemberben semmilyen plusz pénz nem várható. A nyugdíjak szempontjából nemcsak az infláció és a GDP-növekedés jelent gondot, hanem az is, hogy Magyarország kiugróan keveset költ a nyugdíjakra a gazdaság méretéhez viszonyítva. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar nyugdíjak jócskán elmaradnak az Európai Unió átlagától, és sok más uniós tagországban sokkal nagyobb összegeket fordítanak a nyugdíjrendszer fenntartására. Ezek az adatok rámutatnak arra, hogy a nyugdíjasok helyzete Magyarországon sokkal nehezebb, mint más EU-országokban. A különbség különösen nagy az úgynevezett „luxusnyugdíjasok” és az átlagos nyugdíjasok között.
Míg egyesek több mint félmilliós havi nyugdíjat kapnak, addig a többség számára a mindennapi megélhetés is küzdelmet jelent. A szakértők szerint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága és a jövőbeli emelések sorsa nagyban függ a gazdasági helyzettől és a költségvetési politikától. 2024-ben januárban várható a következő nyugdíjemelés, ami a 2025-ös infláció mértékéhez lesz igazítva. Azonban sokak számára ez sem hoz majd jelentős javulást, mivel a jelenlegi nyugdíjak szintje már most is messze elmarad az életszínvonal fenntartásához szükséges szinttől. A nyugdíjak összege személyenként eltérő, és a szolgálati idő, valamint az átlagkereset határozza meg. A nyugdíjtörvény szerint, ha valakinek nincs meg a 15 év szolgálati ideje, akkor a nyugdíj összegét minden hiányzó év után 2%-kal csökkentik. Ha viszont valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, de továbbra is munkában marad, akkor évente 6%-kal emelkedik a nyugdíja. Ezek a szabályok azonban keveset változtatnak a tényen, hogy az alacsony nyugdíjak miatt sok idős ember kerül szembe anyagi nehézségekkel, miközben egyesek viszonylagos jólétben élnek. Idén elmarad a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium, ami komoly anyagi kihívást jelenthet a magyar nyugdíjasok számára. A gazdasági növekedés elmaradása és az alacsony infláció miatt a kormány úgy döntött, hogy nem lesz szükség további emelésekre. A jövő azonban továbbra is bizonytalan, és a nyugdíjasok számára komoly kihívást jelenthet, hogy megbirkózzanak a megélhetési költségekkel.

AKTUÁLIS:

Főoldal