Ma reggel találta a férjem ezt a halott sündisznót a kertünkben.. Behozta, hogy egy dobozba rakja.. ezután sikítva rohantam ki a házból..!!


Ha a hideg hónapokban találsz egy “halott” sündisznót, ne temesd el, ne dobd a kukába… Döglött állatot senki sem akar látni a kertjében vagy az útjában, de lehet, hogy novembertől márciusig téli álmában lévő sündisznó. Általában gödröket ásnak, hogy biztonságban legyenek, de manapság kevesebb a zöldfelület, bokrok vagy fás területünk, és egyre nehezebb biztonságos helyet találni a tél eltöltésére. Néhányan biztonságot és meleget keresve jöhetnek be a kertjeidbe, mások annyira kimerültek nézni, hogy különféle furcsa helyeken, például útszéli utcákon vagy akár járdákon alszanak. Téli álmukban jelentősen lelassul a pulzusuk és a teljes testük működése, így olyan energiatakarékossági mód, ami összezavarhatja az embert azzal, hogy a sündisznó halott. Arra az esetre, ha egy álló sündisznót látsz, győződj meg róla, hogy biztonságos és meleg helyen van, és öt hónapig kitart.
Ha a kertedben, vagy valahol az utcán találsz egy sünit, áss egy kartondobozba és egy száraz, biztonságos és csendes helyen, hogy a hidegebb hónapokat tölthesse. A sündisznó veszélyeztetett faj, teljesen ártalmatlanok és nagyon fontosak az ökoszisztémánkban. Bogarakat esznek csigákat békákat gyíkokat kígyókat stb. Egérfészkeket is elpusztítanak. Nem félnek a méhektől vagy a darazsaktól. A sündisznó simán elpusztíthatja a darázsfészket, és harapásaik figyelmen kívül hagyásával felfalhatja lakóit. A tudósok régóta megjegyzik, hogy a sündisznók immunisak az erős mérgekre, beleértve a rovarcsípéseket is. Ezt az ellenszer jelenséget a tudósok még nem ismerték. Légy óvatos, ha sündisznót látsz a hidegebb hónapokban. Nem kerül semmibe segíteni egy ilyen törékeny kis dolgon. Legyünk kedvesek az állatokkal!

AKTUÁLIS:

Főoldal