Szeptembertől olyan juttatást és kedvezményeket kapnak a nyugdíjasok, amire még nem volt példa idehaza:


Nagyszerű hír a nyugdíjasok részére! Minden nyugdíjas örülhet ennek a szeptember 1-jétől kibővítésre kerülő juttatásnak! Mindenkinek alanyi jogon jár, a postás kézbesíti majd az utalványokat. Mutatjuk a részleteket: magyar nyugdíjasok számára 2024-ben számos utazási kedvezmény áll rendelkezésre, amelyek célja a közlekedési költségek csökkentése és az életminőség javítása. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen kedvezmények érhetők el, és hogyan lehet ezeket igénybe venni.
1. Kedvezmények 65 év felett:
Minden 65 év feletti magyar állampolgár díjmentesen utazhat a közforgalmú személyszállítási eszközökön, beleértve a vonatokat, helyközi autóbuszokat, HÉV-et, elővárosi autóbuszokat, kompokat és révhajókat. A díjmentes utazáshoz elegendő a személyazonosító okmány felmutatása​.
2. Kedvezmények 65 év alatt
Azok a nyugdíjasok, akik még nem töltötték be a 65. életévüket, az “Ellátottak utazási utalványa” alapján utazhatnak kedvezményesen. Ez az utalvány 50%-os és 90%-os kedvezményeket biztosít, amelyeket évente meghatározott számú alkalommal lehet felhasználni. Az 50%-os kedvezményt évente 16 alkalommal, a 90%-osat pedig évente 2 alkalommal lehet igénybe venni​.
3. Kedvezményes Bérletek
2024 márciusától jelentős változások léptek életbe a kedvezményes bérletek terén. A legfontosabb újítások közé tartozik a vármegye- és országbérlet bevezetése, amelyek nagyban egyszerűsítik a korábbi rendszert. Az országos és regionális közlekedésben ezek a bérletek kedvezményes áron vásárolhatók meg, és lehetővé teszik a szélesebb körű utazási lehetőségeket. A vármegye- és országbérletekkel a nyugdíjasok díjmentesen vagy jelentős kedvezménnyel utazhatnak az ország különböző részein​ .
4. Hogyan Juthatnak Hozzá a Kedvezményekhez?
A nyugdíjasok utazási kedvezményének igénybevételéhez szükséges az “Ellátottak utazási utalványa”, amelyet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága küld ki. Az utalvány érvényességi ideje alatt jogosítja fel a nyugdíjasokat a kedvezmények igénybevételére. Az utalvány és a személyazonosító okmány együttes felmutatásával lehet utazni a közforgalmú járműveken.
Az utalványokat a posta kézbesíti, de a Magyar Államkincstár online ügyintézési lehetőségeket is biztosít, ahol a nyugdíjasok igényelhetik, pótolhatják vagy meghosszabbíthatják az utalványokat szükség esetén​. Összegzés: A magyar nyugdíjasok számára nyújtott utazási kedvezmények nagyban megkönnyítik a közlekedést, legyen szó belföldi utazásról vagy helyi közlekedésről. A kedvezmények igénybevételéhez szükséges utalványok és a személyazonosító okmányok megléte elengedhetetlen, amelyekről a Magyar Államkincstár és a posta gondoskodik. Az új bérletrendszer bevezetésével a nyugdíjasok számára még egyszerűbbé és kényelmesebbé válik az utazás az ország egész területén.

AKTUÁLIS:

Főoldal