Hatalmas botrány! Sajnos vereséget szenvedett Luca - Iman Heliftől. Ne legyél szomrú nagyon büszkék vagyunk rád Luca! Hajrá, magyar ökölvívás!


Hatalmas botrány az olimpián: Sajnos kikapott Hámori Luca Imane Heliftől. A párizsi olimpia ökölvívó mérkőzései során hatalmas botrány robbant ki, amikor Hámori Luca vereséget szenvedett az algériai Imane Helif ellen. Az ügy nem csupán a sportolók teljesítménye miatt került a figyelem középpontjába, hanem azért is, mert Helif férfiként versenyez a nők között, ami komoly vitákat és felháborodást váltott ki a sportvilágban. Helif részvétele az olimpián már a kezdetekkor botrányos volt, mivel a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) nem engedte indulni a tavalyi női világbajnokságon magas tesztoszteronszintje és XY-kromoszómája miatt. Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) saját hatáskörébe vonta az olimpiai ökölvívótorna lebonyolítását, és zöld utat adott Helif indulásának. A mérkőzés során Hámori Luca mindent megtett a győzelemért, de végül alulmaradt Helif ellen.
Az IBA, amely továbbra is ellenzi Helif részvételét, már korábban is kompenzálta a versenyzőket, akik elveszítették a mérkőzéseiket ellene. Angela Carini, aki 46 másodperc alatt veszített Helif ellen, 50 000 dolláros pénzjutalmat kapott az IBA-tól, és valószínűleg Hámori Luca is hasonló kompenzációban részesül. Umar Kremlev, az IBA elnöke, szintén kifejezte nemtetszését a NOB döntésével kapcsolatban. „Nem tudtam nézni Angela könnyeit. Nem vagyok közömbös az ilyen helyzetek iránt, és minden versenyzőt megvédünk. Nem értem, miért ölik meg a női bokszot… Csak arra jogosult sportolóknak lenne szabad a ringbe lépniük, a biztonság végett is” – nyilatkozta Kremlev. Hámori Luca veresége és a mérkőzés körüli botrány tovább fokozta a vitát a nemek közötti esélyegyenlőség kérdésében a sportban. Az eset rámutatott arra, hogy szükség van a szabályok és irányelvek újragondolására annak érdekében, hogy minden versenyző számára egyenlő feltételeket biztosítsanak.

AKTUÁLIS:

Főoldal