Durva viharok, jégeső és szupercella érkezik! – Mutatjuk, melyik vármegyéket érinti a rossz idő! Kiderült a Tüzijáték sorsa is!


Mi lesz ebből? Durva viharok, jégeső és szupercella csaphat le az országra – Mutatjuk, melyik vármegyéket érinti a rossz idő. Ma legnagyobb eséllyel az ország északnyugati, nyugati felén – ezen belül is főként a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, Pest megyében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén – lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához: kora délutánig valamelyest kisebb, majd egyre nagyobb számban fordulhatnak elő. A zivatarokat átmeneti viharos (~65-80 km/h) széllökés, intenzív csapadék (~15-20 mm), illetve jégeső (< 1-2 cm) kísérheti. Több vármegyére riasztást adott ki a HungaroMet a felhőszakadás miatt. Szerdán egy hidegfronthoz kapcsolódóan alakulhatnak ki zivatarok nyugatról kelet felé haladva.
Délután akár intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, viharos széllökésekkel, jégesővel és felhőszakadással. Délután akár intenzívebb, egymást követő zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez a viharos széllökések mellett már nagyobb méretű (ált. 1-3 cm) jégeső, valamint felhőszakadás (ált. 30-50 mm) társulhat. Kiemelten középhegységeinkben 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat, amely arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. Az esti, késő esti órákban lassan csökken a zivatarhajlam. Több vármegyére felhőszakadás miatt riasztást adott ki a HungaroMet, de Hevesben és Veszprémben narancssárga jelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Ma az ország északnyugati harmadát kivéve 25 fok felett, az Alföldön 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Holnap egy hidegfront hatására mérséklődik a meleg, már csak az Alföldön alakul 25, a Tiszántúlon helyenként 27 fok felett a napi középhőmérséklet. A Blikk is megírta, hogy az időjárás miatt egyelőre nem dőlt el a budapesti augusztus 20-i tűzijáték sorsa. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta:
időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása. Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről – tette hozzá. Mostantól óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről – jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatornán, kedd délután. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása. Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről – tette hozzá.

AKTUÁLIS:

Főoldal