Bejelentették: legkevesebb 26,3 millió forint megtakarítása van egy átlagos magyar háztartásnak


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentése szerint a magyar háztartások pénzügyi vagyona soha nem látott szintre, 105 ezer milliárd forintra nőtt az idei második negyedévben. Ez az összeg kizárólag a pénzügyi eszközöket tartalmazza, mint például a készpénz, részvények, állampapírok, és más befektetések, az ingatlanok értéke azonban nem része ennek a számításnak. Mit jelent ez a vagyon háztartásonként? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentése szerint a magyar háztartások pénzügyi vagyona soha nem látott szintre, 105 ezer milliárd forintra nőtt az idei második negyedévben.
Ez az összeg kizárólag a pénzügyi eszközöket tartalmazza, mint például a készpénz, részvények, állampapírok, és más befektetések, az ingatlanok értéke azonban nem része ennek a számításnak. Mit jelent ez a vagyon háztartásonként? Ha ezt a hatalmas összeget egyenlően osztanánk el a magyar háztartások között, akkor minden háztartásra körülbelül 26,3 millió forintnyi pénzügyi vagyon jutna. Azonban a valóságban ez az elosztás korántsem egyenlő. Az MNB egy korábbi felmérése alapján a pénzügyi vagyon kétharmada a társadalom felső tíz százalékának kezében van. Ez azt jelenti, hogy a vagyon jelentős része csak egy szűk réteg rendelkezésére áll, miközben a lakosság többsége sokkal kevesebb pénzügyi eszközzel bír. Rekord megtakarítások a második negyedévben. Az MNB jelentéséből az is kiderül, hogy az idei második negyedévben a magyar háztartások összesen 2723 milliárd forintot helyeztek el különböző pénzügyi eszközökben. Ez rekordnak számít, és jól mutatja, hogy a magyarok egyre nagyobb összegeket takarítanak meg. Az első félévben összesen 4440 milliárd forintot tettek félre a háztartások, ami háztartásonként átlagosan 1,1 millió forint megtakarítást jelentene, ha egyenlően oszlana el.
A lakosság adóssága és a nettó pénzügyi vagyon: Miközben a megtakarítások növekedtek, a magyar lakosság adóssága is jelentős: az idei első félév végére 15 333 milliárd forintnyi tartozással rendelkeztek a magyarok. Ez az összeg viszont jóval egyenletesebben oszlik el, hiszen több mint ötmillió magánszemélynek van hitelszerződése, összesen 6,9 millió darab szerződés formájában. A nettó pénzügyi vagyon – amely a megtakarítások és az adósságok különbsége – így június végére 90 ezer milliárd forintra nőtt, ami szintén rekordnak számít. A megtakarítások szerkezete: kockázatosabb befektetések felé fordulás: A Portfolio elemzése rávilágít arra is, hogy a háztartások pénzügyi vagyonának összetétele hogyan alakult az utóbbi időben. A magyar lakosság továbbra is jelentős összegeket tart állampapírokban (13 ezer milliárd forint), azonban egyre népszerűbbé válnak a befektetési jegyek is, amelyek állománya egy év alatt 37 százalékkal növekedett. Ez arra utal, hogy a magyarok nyitottabbá váltak a kockázatosabb befektetések iránt, keresve a magasabb hozamokat.

AKTUÁLIS:

Főoldal