Nemsokára nagy bajba kerülhetnek azok, akik tartanak otthon készpénzt


Sokan gondolják úgy, hogy a készpénz otthoni tartása biztonságot nyújt, azonban ez számos veszéllyel és pénzügyi hátránnyal járhat. Az alábbiakban bemutatjuk, miért kerülhet bajba az, aki jelentős mennyiségű készpénzt tart otthonában. Infláció: Az infláció az egyik legnagyobb ellensége azoknak, akik nagyobb összegű készpénzt tartanak otthon. Az infláció miatt a pénz vásárlóereje folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy az az összeg, amely ma még jelentősnek tűnik, néhány év múlva jóval kevesebbet érhet. Ha a pénzünk bankbetétben vagy más befektetési formában van, akkor kamatokkal ellensúlyozhatjuk az infláció hatását, de az otthon tartott készpénz esetében ez a lehetőség elvész.
Amikor pénzt tartunk bankban, számos lehetőségünk van arra, hogy kamatbevételhez jussunk. Legyen szó akár egyszerű megtakarítási számláról, akár komolyabb befektetési alapokról, ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pénzünk gyarapodjon. Elvesztett kamatbevétel: Ha azonban nagyobb összeget tartunk otthon készpénz formájában, akkor lemondunk ezekről a lehetőségekről, így jelentős kamatbevételtől eshetünk el. Például, ha egy bankbetét éves szinten 6% (bruttó) kamatot fizet, akkor 500.000 Ft otthon tartásával elveszítünk éves szinten 30.000 Ft (bruttó) kamatjövedelmet. Lopási és betörési kockázat: Az otthon tartott készpénz komoly biztonsági kockázattal jár. Betörők és tolvajok számára a nagy összegű készpénz vonzó célpont lehet. Még ha úgy is gondoljuk, hogy megfelelően elrejtettük a pénzt, egy profi betörő könnyedén megtalálhatja azt. Az otthoni biztosítások gyakran nem nyújtanak fedezetet a nagyobb összegű készpénzre, így egy betörés esetén könnyen elveszíthetjük megtakarításainkat. Biztonsági intézkedések: Ha valaki mégis ragaszkodik ahhoz, hogy készpénzt tartson otthon, fontos néhány alapvető biztonsági intézkedést megtennie: Használjon tűzbiztos és vízálló széfet: Így tűzvész esetén sem ég el a pénz. Ne beszéljen nyilvánosan a megtakarításairól:
Ezzel csökkentheti a betörés kockázatát. Biztosítsa otthonát modern riasztórendszerrel és megfelelő zárakkal: Ezek is növelhetik a biztonságot. Fontolja meg a biztosítás megkötését, amely fedezetet nyújt készpénz esetén is: Így anyagi védelemben részesülhet betörés vagy egyéb veszély esetén. Alternatív megoldások: A készpénz helyett számos más biztonságos és jövedelmező alternatíva áll rendelkezésre:Banki megtakarítási számlák: Ezek kamatot fizetnek, így növelve a megtakarításokat. Állampapírok: Biztonságos és kamatozó befektetés. Befektetési alapok: Diversifikált befektetési lehetőség, amely potenciálisan magasabb hozamot kínál. Részvények: Hosszú távon jelentős hozamot biztosíthatnak, bár kockázatosabbak. Ezek a megoldások nemcsak biztonságosabbak, hanem hosszú távon nagyobb pénzügyi előnyöket is kínálnak. Bár a készpénz otthoni tartása kényelmesnek tűnhet, hosszú távon sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel. Az infláció, az elvesztegetett kamatbevétel és a lopási kockázat mind-mind komoly érvek amellett, hogy pénzünket inkább biztonságosabb és jövedelmezőbb helyeken tartsuk. Az otthon tartott készpénz helyett érdemes megfontolni a banki megtakarítási számlák, állampapírok, befektetési alapok és részvények nyújtotta lehetőségeket, hogy pénzügyi jövőnket biztonságban tudhassuk.

AKTUÁLIS:

Főoldal