Most érkezett a hír az augusztusi nyugdíjakkal kapcsolatban, kivétel nélkül minden nyugdíjast érint EZ!


Ahogy 2024-ben a legtöbb hónapban, a hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok szerint augusztusban is 12-én utalják a nyugdíjakat. A főszabály szerint minden hónap 12. napján utalják a nyugdíjasoknak az összegeket, és amennyiben ez a nap hétvégére esne, akkor hamarabb érkezhet a nyugdíj, ahogyan ez májusban is történt. Idén még két további hónapban fordul elő ez a helyzet, de júliusban a megszokott rend szerint, 12-én pénteken érkeznek majd az utalások. Mikor lesz nyugdíj utalás 2024-ben? A hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok 2024-ben is többnyire a hónap 12. napjára esnek. Az alábbiakban bemutatjuk az idei évre vonatkozó utalási dátumokat:
Január 12. (péntek)
Február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
Március 12. (kedd)
Április 12. (péntek)
Május 10. (péntek)
Június 12. (szerda)
Július 12. (péntek)
Augusztus 12. (hétfő)
Szeptember 12. (csütörtök)
Október 11. (péntek)
November 12. (kedd) (az esetleges novemberi nyugdíjkorrekcióval, januárig visszamenőleg)
December 3. (kedd)
Azok, akik postán kapják a nyugdíjat, a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. A naptárakat tavaly novemberben küldte ki a posta. Hogyan kérhető postai kézbesítés helyett bankszámlára a nyugdíj? Januárban tájékoztatót tett közzé a Magyar Államkincstár (MÁK) a nyugdíjak bankszámlára utalásának igényléséről. A nyugdíjasok számára több előnnyel is járhat, ha nem a postás hozza a nyugdíjat: egyrészt a bankban nem férhet hozzá más a pénzhet, másrészt az utalás azonnal megtörténik, ahogy esedékes, míg a postai kifizetésre több napot kell várni. A nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők dönthetnek arról, hogy a postai kifizetés helyett belföldi bankszámlára kérjék ellátásukat.
Az erre vonatkozó igényt írásban kell bejelenteni a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának. Fontos feltétel, hogy a folyósítás csak olyan bankszámlára történhet, amely a nyugdíjas saját számlája vagy társtulajdonosa a számlának, tehát rendelkezési joga van felette. A kifizetési mód megváltoztatását célszerű elektronikus úton, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon előterjeszteni. A kérelem könnyen és gyorsan beadható a magyarorszag.hu portálon, ügyfélkapus bejelentkezést követően. A szükséges nyomtatvány megtalálható a Magyar Államkincstár weboldalán is, a „Nyugdíj/Nyugdíjfolyósítás/A nyugdíj és a nyugdíjakkal azonos módon utalandó ellátások folyósítása” menüpontban a „Kapcsolódó nyomtatványok” között (03. számú nyomtatvány). A kitöltött nyomtatványt vagy az azonos adatokat tartalmazó levelet postai úton az 1820 Budapest postacímre kell megküldeni, személyesen pedig a Budapest XIII. ker., Váci út 73. alatti ügyfélszolgálaton is benyújtható a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. A beérkező igények alapján a bankszámlára utalás általában nem a következő kifizetéssel, hanem az azt követő hónaptól kezdődően indul.

AKTUÁLIS:

Főoldal