1 perce érkezett! Lecsapott az orbáni szigor! A kormány rendkívüli bejelentést tett! Erre készüljünk ez lesz, ha tetszik ,ha nem!!


Módosulnak a jogszabályok, kötelező lesz elmenni a szűrővizsgálatokra. Az új szabály 2025. január 1-jén lép hatályba, amely előírja, hogy a fenti szűrővizsgálatok elvégzése kötelező. Ha valaki úgy döntene, hogy ezeken nem szándékozik részt venni, az egészségügyi államigazgatási szerv a szűrővizsgálatot határozattal rendeli el, amely azonnal végrehajthatóvá nyilvánítható. Az új szabályozás értelmében, amely 2025. január 1-jén lép hatályba, az egészségügyi államigazgatási szerv többféle intézkedést is alkalmazhat annak érdekében, hogy biztosítsa a kötelező szűrővizsgálatok elvégzését:
Határozat kibocsátása: Ha valaki nem hajlandó részt venni a kötelező szűrővizsgálatokon, az egészségügyi államigazgatási szerv hivatalos határozatot bocsáthat ki, amely elrendeli a szűrővizsgálat elvégzését. Ez a határozat azonnal végrehajthatóvá válik, ami azt jelenti, hogy az érintett személy köteles azonnal megjelenni a vizsgálaton. Bírságok: Az egészségügyi államigazgatási szerv pénzbírságokat szabhat ki azok számára, akik nem tartják be a kötelező szűrővizsgálatokra vonatkozó előírásokat. A bírságok mértéke a szabályozás részleteiben kerül meghatározásra. Egészségügyi szolgáltatások korlátozása: Bizonyos egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést is korlátozhatnak azok számára, akik nem teljesítik a kötelező szűrővizsgálatok követelményeit. Ez különösen azokban az esetekben lehet releváns, amikor a szűrővizsgálatok elvégzése feltétele más egészségügyi ellátások igénybevételének. Közérdekű munka: Egyes esetekben közérdekű munka is előírható, ha az érintett személy nem hajlandó részt venni a szűrővizsgálatokon. Ez a megoldás a közegészségügyi érdekek érvényesítésére szolgálhat. Jogi lépések:
Az egészségügyi államigazgatási szerv jogi lépéseket is tehet, beleértve a bírósági eljárásokat is, annak érdekében, hogy az érintett személyeket a kötelező szűrővizsgálatok elvégzésére kényszerítse. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a portálnak azt mondta, aggasztóan kevesen járnak rendszeres szűrésre, miközben a szűrővizsgálat rendszeressé tétele hasznos a társadalom számára a szakértő szerint. Magyarországon komoly probléma, hogy a súlyos és sok esetben előrehaladott daganatos betegségben szenvedő pácienseket általában nagyon későn diagnosztizáláják, ami az ellátórendszer leterheléséhez és az egészségügyi költségek megnövekedéséhez vezet. – részletezte Rékassy, majd hozzáfűzte, rendkívül hasznos, ha az említett szűrővizsgálatokat forszírozzák és ösztönzik. Magyarország egyébként egyike azon OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) országoknak, amelyek a legrosszabbul állnak a rendszeres szűréseket tekintve.

AKTUÁLIS:

Főoldal