Segítsetek! NAGY A BAJ! Kis Grófo családtagjai is Izraelben rekedtek, nem tudnak hazajönni - RÉSZLETEK:


A mostani izraeli konfliktus hirtelen középpontjába került egy 120 fős roma turistacsoport Magyarországról, melynek tagjai, köztük Kis Grófo több családtagja és barátja, a Ceglédi Hit Gyülekezet tagjaiként a sátoros ünnep alkalmából látogattak el Izraelbe. Az ünnepek helyett azonban egy váratlan és félelmetes helyzet közepébe csöppentek: 87-en rekedtek a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren, miután a terrorcselekmények miatt törölték esti járatukat. „Nagyon szomorú vagyok. Segítsetek! A magyarországi testvéreim, családtagjaim és barátaim kint rekedtek az Izraeli háború területén és nem tudnak hazajönni.
Gyerekekkel vannak és nagyon félnek a jelenlegi állapot miatt!” – osztotta meg érzéseit és aggodalmait Kis Grófo a Facebook oldalán. A helyzetük egyre kétségbeejtőbbé válik, az élelmiszer és víz beszerzése is egyre nehezebbé válik számukra, pénzügyi forrásaik pedig egyre fogynak. Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke rámutatott, hogy a hazatérés időpontja egyelőre ismeretlen, és ez plusz stresszt rak a csoportra, melyben sok a család és gyermek. A konzulátus képviselője a helyszínen is felkereste őket, és igyekeznek biztosítani számukra a szállást, azonban a bajbajutottaknak közölték, hogy saját magukról kell gondoskodniuk. Az események közepette Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadtaknak, míg Kökény Attila is felszólította követőit:
„Kérlek benneteket imádkozzatok a kint ragadt testvéreinkért, hogy épségben hazaérjenek.” A terrorcselekmények súlyos és komplex kihívás elé állították az izraeli hatóságokat és a nemzetközi közösséget. Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kijelentette: Izrael háborúban áll, amelynek hatása gyorsan terjed a régióban, de az érintettek körében is. A Wizz Air, ami népszerű légitársaság a magyar-izraeli útvonalakon, már közölte, hogy felfüggesztik járataikat Budapest és Tel-Aviv között. Az utasoknak és a magyar kormánynak egyaránt figyelemmel kell lenniük a dinamikusan változó helyzetre, és együtt kell működniük a biztonságos hazatérés érdekében. A magyar kormány és Szijjártó Péter kiálltak Izrael mellett, elítélve a terrortámadást és megerősítve, hogy a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak. Mindezek mellett pedig a legfontosabb, hogy a kint rekedt magyar állampolgárok és az izraeli hatóságok közötti kommunikáció és segítségnyújtás gördülékeny legyen, hogy a turisták minél előbb és biztonságosan hazatérhessenek. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal